Verbouwen of renoveren: wat is het verschil?

Renovaties en verbouwingen worden vaak gezien als hetzelfde iets. De termen verbouwen en renoveren hebben zeker raakvlakken. Toch worden ze in de bouw- en aannemerswereld als twee verschillende disciplines gezien. Maar wat is het verschil tussen deze twee termen? Lees hier meer over in deze blog over verbouwen en renoveren. 

Wat is renoveren?

Een renovatie of renoveren is het herstellen van iets en wanneer nodig vernieuwen, waardoor het weer bruikbaar wordt. Voorbeelden van renovatiewerken zijn: het opnieuw schilderen, vloeren vervangen, stucwerkzaamheden of het vervangen van tegels in de badkamer of in de keuken. Het oorspronkelijke ontwerp wordt dus niet compleet veranderd. Het standaard ontwerp wordt bijgewerkt. 

Benieuwd naar verschillende renovatiewerken? Op deze website vind je meer renovatiewerken.

Wat is verbouwen?

Een verbouwing lijkt hetzelfde als renoveren, maar dat is niet het geval. Bij een verbouwing wordt een bouwkundige wijziging aan een bestaande woning aangebracht. Dit kan een uitbreiding zijn of een vervanging. Een voorbeeld van een verbouwing is een aanbouw aan huis, het verplaatsen van de badkamer of het verwijderen van een muur. 

Wat zijn de verschillen?

Zoals je al hebt gelezen zitten er duidelijke verschillen tussen renoveren en verbouwen. Lees hieronder wat precies de verschillen zijn tussen verbouwen en renoveren. 

  • Structurele verandering: een verbouwing zorgt voor structurele veranderingen, terwijl een renovatie gericht is op het herstellen van bestaande elementen zonder grote bouwkundige wijzigingen.
  • Kosten en tijd: verbouwingen zijn meestal duurder en tijdrovender dan renovaties, vanwege de complexiteit en de omvang van het werk. 
  • Ontwerp: bij een verbouwing wordt het oorspronkelijke werk vaak ingrijpend gewijzigd, terwijl bij een renovatie het bestaande ontwerp vaak wordt behouden of er worden alleen opknapwerkzaamheden uitgevoerd. 

Wat zijn de overeenkomsten? 

De verschillen tussen verbouwen en renoveren zijn vrij duidelijk. Bij een verbouwing wordt een bouwkundige wijziging aangebracht en bij een renovatie wordt iets hersteld. Maar wat zijn dan de overeenkomsten tussen deze twee termen? Een van de overeenkomsten zijn de bouwkundige werkzaamheden. Vaak gaan een renovatie en een verbouwing gepaard met sloopwerkzaamheden, elektrisch werk of sanitair werk. Ook wordt er bij beide processen gewerkt aan de bestaande structuur en het doel van beide werkzaamheden is gelijk, namelijk het verbeteren van een bestaand iets. 

Leave a Reply